A Fővám téren, a Duna mellett található Up & Down étterem egyedülálló dizájnnal és izgalmas, nemzetközi ízeket felvonultató étlapjával várja az ínyenceket.
Az étterembe belépve olyan, mintha egy modern stílusban berendezett nappaliba érkeznénk, ahol jól megférnek egymás mellett a tekintélyes kristálycsillárok, és a provokatív fali képek. Bár nappal is hangulatos a kilencven vendég befogadására alkalmas fő helyiség, különleges világításnak köszönhetően igazi pompáját sötétedéskor nyeri el.
A hatvan fő befogadására alkalmas alagsori tér merész időutazásra hív: vascsövek, omladozó téglafalak és elektromos kapcsolók, mérőórák fogadnak, egyedi hangulatot adva a helynek. Ott jártunkkor épp egy céges rendezvény zajlott ott (amire egyébként a felső szinten is lehetőség van).
Mint megtudtuk, szerveznek szilveszteri vacsorát is, élőzenével, illetve alkalmanként borvacsorákat is. Ha azon törjük a fejünket, hogy következő alkalommal hol ünnepeljük a Valentin-napot, szintén választhatjuk az Up & Down-t, hiszen ínycsiklandó ajánlattal készülnek a szerelmesek ünnepére.
Nehéz volt a választás, hogy mit kóstoljunk meg először, mert az ételek kivétel nélkül rendkívül izgalmasak: finoman kombinálódnak a hagyományos, zamatos fogások a modern ízekkel, és mesterien fonódik össze a magyar és a távol-keleti gasztronómia. Illetve ennél szélesebb, nemzetközi ízvilágról beszélhetünk.
A gulyás consommé egy teljesen új oldalát mutatta meg a sokszor túlságosan fűszeresen, zsírosan készült tradicionális magyar levesnek. A meghökkentő tálalás, a ropogós, szaftos hús, és a könnyed, zöldséges jegyek tökéletesen kiegészítik egymást. Ez a gulyásleves 2018-ban: enyhén pikáns, finoman fűszeres, és harmonikusan, újdonságokkal tűzdelve épít a hagyományokra. Hasonló szintű leveleseket a Gourmet Fesztiválon ettünk pár évvel ezelőtt, amikor a gulyás volt a fesztivál fő témája.
Előételként hízott és füstölt kacsamájat kóstoltunk kápia lekvárral és gyöngybabbal, valamint bárány terrine-t fügével, cornichon-nal és házi kenyérrel. A kacsamáj szinte elolvad a szájban, és finom, krémes textúráját jól kiegészíti a ropogós salátalevél. Az enyhén sós máj érdekes kontrasztot alkot az édes kápia lekvárral.
A bárány terrine a bárányhúsért nem kifejezetten rajongó vendégeket is meggyőzi arról, hogy a finom hús titka az elkészítésében rejlik. Az enyhén savas füge kellemesen öleli körül a hús ízét, tökéletes kombinációt alkotva.
Főfogásként fogas filét teszteltünk karfiolkrémmel, illetve rántott és marinált karfiollal, valamint egy klasszikust újraértelmezve: Angus Filet Mignon-t Budapest módra. Csöppet sem csalódtunk Komonyi János és Szabó Gábor alkotásaiban: minden a helyén volt, pont úgy és pont olyan mértékben, ahogy az ízlelőbimbók kívánják. Érdemes figyelni ezen séfpáros munkásságára, sokat fogunk még róluk hallani: az Up&Down nyitása óta itt dolgoznak, magas színvonalon nyitottak, és azóta még tovább fejlődtek, még érettebb ételeket tesznek le az asztalra.
A fenséges vacsora lezárásaként kipróbáltuk a csokoládé szuflét gyömbéres meggy sorbet-val, illetve a pekándiós tortát sóskaramellel és mandarin sorbet-val. Az édes ízek és a friss, gyümölcsös jegyek nagyszerű harmóniában álltak egymással, így méltó befejezése volt a desszert is a tartalmas, különleges vacsorának.
Az Up & Down-t nyugodt szívvel ajánljuk bármilyen korosztálynak, a budapestieknek, és a Budapestre látogató magyar és külföldi turistáknak, a kulináris élvezetek megszállottjainak is, mert a már-már elcsépelt, hagyományos fogásokat is modern köntösben, új oldalukról fedezhetjük fel ebben az étteremben, nem mindennapi tálalás és figyelmes kiszolgálás mellett.
Aki gyors, kedvező árú, minőségi ebédre vágyna, az se ijedjen meg attól, hogy betérjen ide: ebédmenü színesíti a kínálatot.
Ha csak kevés időd van, akkor is bátran nyiss be, és keresd a táblát a napi ajánlatokkal, tudsz kérni elvitelre street food ételeket, pl. minőségi hamburgert is.
Aki pedig az Up&Down egyedi koktéljait kóstolná meg, várja a bárpult. Itt nem néznek ki, ha este csak egy koktélra ugrasz be a barátaiddal, illetve nappal láttunk ide dolgozni beülő fiatalokat, és idősebbeket is.
A helyet nyugodtan fel lehet írni az örökös kérdésre válaszként, hogy milyen étterembe, hová vigyem el a külföldi ismerősömet, ha Budapestre érkezik, hiszen modern köntösben kóstolhat itt magyaros ételeket is. Az angol nyelvű étlap segít a választásban: a Goulash consommé, az Angus fillet mignon Budapest style, a Hungarian beef stew with baby vegetables and potato, vagy a „Chicken paprikash” with semolina dumpling and marinated onion is jó választás számukra. Itt ilyen néven nem Váci utcai zsíros turistaételeket kap, hanem top fogásokat.
Szüleink és nagyszüleink generációja megijed az ilyen dizájnos, modern, top belsőépítészek által megtervezett helyektől. Nem kell. Ár-érték arányban kiváló, és vendégszerető, „érezd magad otthon” típusú étterem az Up & Down.
A barátságos kiszolgálás külön dicséretet érdemel, a megfelelő létszámú személyzet, figyelmes, gyors, pontos kiszolgálást nyújtott.
Mikor gyere el ide:
- ha szereted a csúcsgasztronómiát, és a szemet gyönyörködtető tálalást,
- ha ebédidőben minőségi, és ár-érték arányt tekintve nem drága ebédmenüre vágysz,
- ha szeretnél a külföldi ismerősödnek egy jó magyar éttermet mutatni,
- ha nyáron egy jó reggeliző helyre vágysz, gyönyörű kilátással (télen nincs reggeli),
- ha este eltöltenél egy romantikus vacsorát, vagy csak innál egy jó koktélt.
Mikor ne gyere ide:
- ha megijedsz attól, hogy ha egy hely dizájnos,
- ha zavarnak a provokatív, Helmut Newton-i világot idéző, szexualitást sugárzó fali képek,
- ha szerinted Budapest nem egy színes, nemzetközi világváros, és ha nem tudod elképzelni, hogy egy bélszín Budapest módra típusú ételbe beleillhet egy dim sum,
- ha a retro, magyaros, nehéz ételekre esküszöl,
- ha szívesebben eszel hamburgert gyorsétteremben.
Up & Down étterem
www.upndown.hu
Facebook oldaluk
www.facebook.com/Uppndown
1056 Budapest, Fővám tér 1.
Tel.: 0612262329