Villányi kirándulásunk alkalmával a Polgár pincészet éttermében vacsoráztunk. Ez nem csak étterem, de panzió és pincészet is. Közel a város vérkeringéséhez, mégis csendes, nyugodt, kellemes környezetben található, a vacsoránkat a kerthelyiségben fogyaszthattuk el, ám a legyek és szúnyogok jelentősen rontották a vacsoraélményt, evés közben folyamatosan próbáltuk őket elhessegetni.
A felszolgálás ötös, gyors, olajozott, a felszolgálók készségesek, kedvesek, nem szószátyárok, de minden kérdésre szívesen válaszolnak. Amiért nem csillagos ötöst kapott, annak oka az a nem elhanyagolható tény, hogy néhol hiányos tudással rendelkeztek a kínált borokról, ami egy ilyen hagyományokkal rendelkező borvidéken nem túl hízelgő.
A fogásokhoz különböző borokat kínáltak, mindegyik nagyszerűen passzolt az általunk választott ételekhez. Érdemes a vacsorához a borokból egy komplett sort végigkóstolni. Ha ezekből megtetszik bármelyik bor, érdemes már a helyszínen feltankolni belőle a pincészetben. Kipróbáltuk a házi limonádét is, amely valóban házi volt, a mentát például a mögöttünk lévő konyhakertből vágták föl hozzá.
Szürke marha gulyáslevessel kezdtünk, ez méltán érdemelte ki a legjobb gulyásleves címet, idejét sem tudom, mikor ettem utoljára ilyen remek levest. Sűrű, testes, laktató (akár főfogásnak is elment volna). Csodálatos illatú és állagú, nem krumplival és zöldséggel van kitöltve, mint a legtöbb gulyásleves, hanem sovány marhahússal. Az íze mondhatni tökéletes, kellően fűszeres, bár talán kicsit csípősnek találja az, aki nincs hozzászokva. Házi tejföllel és illatos, puha kenyérrel tálalták. Egyszerűen nem lehet benne hibát találni.
Chilis fűszeres csirkecomb burgonyapürével és ropogós salátával volt a főfogás, amit szintén az egekig tudnék magasztalni. A csirke tanyasi csirke, amit már az első falatnál éreztem. A fűszerezés tökéletes, és az egész combot átjárja, belül omlós, kívül kellően ropogós. A mellé tálalt saláta kellemesen balzsamecetes, egyszerű de nagyszerű. A krumplipüré bár ízre kiváló, állagra egy kissé folyós, de ez nem rontott semmit élvezeti értékéből.
Zárásként az aranygaluska is kellemes élmény volt. Ízletes tészta, finom vaníliasodó, nem sajnálták belőle a diót, ennek következtében a tányéron markáns dióíz uralkodott, de nem volt rossz vagy zavaró.
Összességében a vacsora nagyszerű élmény volt, azt mondhatom, az utóbbi idők legjobb fogásait ettem itt. Javaslom, hogy látogass el ide, ha Villányban jársz, kóstold meg a Polgár pincészet éttermének remek ételeit és borait!