A Larus Étterem és Rendezvényközpontban Elzász jellegzetes ételeit kóstoltuk, klasszikus formában, Várvizi Péter Chef feldolgozásában.
Flammeküeche-vel és ropogós ponty falattal indítottam, ami majdnem tökéletes volt, talán a pontyhoz adott mártás lehetett volna kevésbé savas.
.jpg)
A kaláccsal tálalt kacsamáj terrine klasszikus fogás, nem is hibáztak az elkészítésében, a hozzá feltálalt kocsonya üdítő elem volt a tányéron, azt viszont, hogy a mandula miért került fel, nem igazán értettem.
.jpg)
A felszolgálással kapcsolatos problémák - mely az értékelésnél is tükröződött - a 2. fogásnál kezdődtek. Partneremmel két különböző menüsort kóstoltunk, a felszolgáló összecserélte a menüsorhoz tartozó fogásokat, amikor pedig felhívtam a figyelmét a hibára, állította, hogy én tévedek. Így tévesen ráksalátát kóstoltam, sárgarépa habbal és fehér spárgával, noha nem bántam meg. Ízeiben friss, citrusos étel.
.jpg)
Sajnos a felszolgáló a 3. fogást is összecserélte, ekkor viszont már nem volt kedvem felhívni erre a figyelmét. Lazacot kaptam, habos süllő krémmel sütve, tavaszi cukorborsóval. Tökéletesre sütött lazac, és remekül megkomponált étel - a mártásból mehetett volna picit kevesebb.
.jpg)
4. fogásként fürj mellét és combját tálaltak, kelkáposztával és könnyed snidlinges tejföllel. A fürj tökéletesre sült, kiválóan passzoltak az ízek, nagyszerű étel, amiben nem lehet kivetnivalót találni.
.jpg)
Ezután az elzászi régió sajtjait kóstoltuk, melyek bár finomak voltak, nem volt bennük semmi extra.
.jpg)
A desszerttől - határozottan állíthatom - többet vártam. Egy ilyen kiváló menüsort nagy hiba elrontani egy középszerű desszerttel. Vaníliás áfonyatorta málnasorbet-vel. A torta nyomokban tartalmazott csak vaníliát, száraz volt, és túl sok volt egyszerre az áfonya és a málna savassága a tányéron. A málnasorbet helyett valamilyen tejszínes habbal vagy mártással törtem volna meg a torta savasságát, és szárazságát.
.jpg)
A vacsorát egy felejthető kuglóffal fejeztük be.
Összességében egy nagyszerű estét töltöttünk a Larus Étteremben, a desszertet kivéve tökéletesen harmonikus, remekül elkészített ételeket kóstoltunk.
A felszolgáló felkészületlensége, mely megnyilvánult a felszolgált ételek ismertetésének papírból való felolvasásában, a fogások összecserélésében, illetve a fogásokhoz társított borok összecserélésében (a desszerthez való bort például a 4. fogáshoz hozta ki), rányomta a bélyegét az esténk hangulatára.
A számla végösszege tartalmazza a szervízdíjat, noha ilyen szintű felszolgálásnál ez a tétel erősen vitatható. Csalódottan távoztunk.
Amennyiben a vezetőség ügyelne arra, hogy csak jól felkészült, elhivatott felszolgálókat alkalmazzon, szívesen visszatérnénk ide a fantasztikus ételek miatt.