A Larus Étterem és Rendezvényközpontban Elzász jellegzetes ételeit kóstoltuk, klasszikus formában, Várvizi Péter Chef feldolgozásában.
Flammeküeche-vel és ropogós ponty falattal indítottam, ami majdnem tökéletes volt, talán a pontyhoz adott mártás lehetett volna kevésbé savas.
A kaláccsal tálalt kacsamáj terrine klasszikus fogás, nem is hibáztak az elkészítésében, a hozzá feltálalt kocsonya üdítő elem volt a tányéron, azt viszont, hogy a mandula miért került fel, nem igazán értettem.
A felszolgálással kapcsolatos problémák - mely az értékelésnél is tükröződött - a 2. fogásnál kezdődtek. Partneremmel két különböző menüsort kóstoltunk, a felszolgáló összecserélte a menüsorhoz tartozó fogásokat, amikor pedig felhívtam a figyelmét a hibára, állította, hogy én tévedek. Így tévesen ráksalátát kóstoltam, sárgarépa habbal és fehér spárgával, noha nem bántam meg. Ízeiben friss, citrusos étel.
Sajnos a felszolgáló a 3. fogást is összecserélte, ekkor viszont már nem volt kedvem felhívni erre a figyelmét. Lazacot kaptam, habos süllő krémmel sütve, tavaszi cukorborsóval. Tökéletesre sütött lazac, és remekül megkomponált étel - a mártásból mehetett volna picit kevesebb.
4. fogásként fürj mellét és combját tálaltak, kelkáposztával és könnyed snidlinges tejföllel. A fürj tökéletesre sült, kiválóan passzoltak az ízek, nagyszerű étel, amiben nem lehet kivetnivalót találni.
Ezután az elzászi régió sajtjait kóstoltuk, melyek bár finomak voltak, nem volt bennük semmi extra.
A desszerttől - határozottan állíthatom - többet vártam. Egy ilyen kiváló menüsort nagy hiba elrontani egy középszerű desszerttel. Vaníliás áfonyatorta málnasorbet-vel. A torta nyomokban tartalmazott csak vaníliát, száraz volt, és túl sok volt egyszerre az áfonya és a málna savassága a tányéron. A málnasorbet helyett valamilyen tejszínes habbal vagy mártással törtem volna meg a torta savasságát, és szárazságát.
A vacsorát egy felejthető kuglóffal fejeztük be.
Összességében egy nagyszerű estét töltöttünk a Larus Étteremben, a desszertet kivéve tökéletesen harmonikus, remekül elkészített ételeket kóstoltunk.
A felszolgáló felkészületlensége, mely megnyilvánult a felszolgált ételek ismertetésének papírból való felolvasásában, a fogások összecserélésében, illetve a fogásokhoz társított borok összecserélésében (a desszerthez való bort például a 4. fogáshoz hozta ki), rányomta a bélyegét az esténk hangulatára.
A számla végösszege tartalmazza a szervízdíjat, noha ilyen szintű felszolgálásnál ez a tétel erősen vitatható. Csalódottan távoztunk.
Amennyiben a vezetőség ügyelne arra, hogy csak jól felkészült, elhivatott felszolgálókat alkalmazzon, szívesen visszatérnénk ide a fantasztikus ételek miatt.