Egy bolgár-magyar pár viszi a helyet.
A tulajdonos a beszerző és a séf is egyben, tehát itt pontosan tudják, mi kerül az asztalra. Látszott, hogy minden hozzávaló nagyon friss, és sok közte a házi termék. Mintha a barátaiknak főznének.
Szeretem az ilyen helyeket. Itt látszik, hogy nem az a sztori, hogy volt egy befektető, aki kitalálta, hogy nyissunk éttermet (és lehetőleg csak vacsorát adjunk benne, hogy nagy biznisz legyen), hanem lelkes, ügyes, szorgalmas emberek meg akarják mutatni konyhájukat. A bolgár különösen vendégszerető nép, erről itt is meggyőződhettünk.
Itt nem néznek ki, ha csak egy előételre, vagy egy sörre, egy pohár bolgár borra vagy fröccsre térsz be.
Sörből a domonyi Bigfoot sörfőzde sörei vannak, az előételek hozzá pedig fenségesek!
A helyre akár egy bolgár tapas-és borbárként is tekinthetnénk. De ennél többet is tud.
A fűszerek, pl. a csubrica (a bolgár csombor, borsikafű, de eltér az erdélyi konyhából ismert fűszertől) egyenesen Bulgáriából érkeznek a konyhára.
A bolgár sajtokról ne is beszéljünk. A híres szirene sajt a sopszka salátában is visszaköszön. Aki nem látott még szirene sajtot, az állaga alapján úgy képzelje el, mint a túrót. Ízre viszont még jobb.
Ha körbenézünk az étteremben, azt látjuk, hogy kellemes a közönség. Ide nem a hasturisták jönnek, hanem a világra, és új ízekre nyitott emberek. Több fontos vagy híres ember is jár ide, de a pincér hosszas unszolásunkra sem árult el neveket.
Ez a helyiek, a szentendreiek titkos helye is, hiszen pár utcával arrébb van a turista-fősodortól. Itt nyugalom van. Néha zenés programokat, különféle esteket is szerveznek, erről a Facebook oldalukról lehet tájékozódni.
Node lássuk, mit ettünk:
ELŐÉTELEK
Balkani mártogatós
Nagyon finom volt.
Saját készítésű padlizsánkrém, kjopalu és ljutenica, pirítóssal.
Ilyet nem eszel máshol. Adagban pont annyi, amennyi egy előételnek lennie kell.
Szép bolgár tányéron szolgálják fel.
Haydari Meze
Ez is SZENZÁCIÓS volt.
Ilyet sem ettünk még máshol, pedig az elmúlt években (amióta a "Végigesszük az országot" küldetésünk tart) több, mint 300 helyen ettünk már, Budapesten és szerte az országban.
Ez egy pikáns fűszeres sajtkrém szirene sajtból. A speciális bolgár fűszerek és a szirene sajt miatt egy egyedi étel.
Bolgár banica
A bolgár rétes. Rétes jellegű sajtos, joghurtos étel. A bolgárok főleg reggelire eszik, itt előételként szerepel.
LEVESEK
Fürj húsleves
A hús és zöldségek majonézes tormával, fürjtojással, pirítóssal voltak szervírozva.
Helyiek az alapanyagok is: a pincér elárulta, a fürj a régióból érkezik.
Bárány csorbaleves
Nagyon házias íze volt. Mintha egy bolgár család otthonában, egy húsvéti ebédkor ültünk volna.
Tarator
Egy könnyű nyári leves, tipikus bolgár étel.
Hideg bolgár uborkaleves natúr joghurttal, kaporral. Morzsolt dióval díszítve.
Aki szereti a törökök ayranját, az ezt is szeretni fogja.
Savanyú tejszínes halleves
Harcsából készült zöldségleves, tejszínnel sűrítve, citrommal savanyítva, kaporral.
KAPOR! Igen, ez is tipikus a bolgár konyhában.
FŐÉTELEK
Ide ne az jöjjön, aki ugyanolyat akar enni, amit bárhol máshol is tud.
Ez megmutatkozik a főételek kínálatában is.
Van itt sach [ejtsd szacs] bolgár grilltál.
Tipikus bolgár fogás. Burgonya, hagyma, paprika, sárgarépa, cukkini, padlizsán, gomba, fehérbor, fűszerek, sertés és csirkehús. Kövön sütve és szervírozva.
Látványos és tipikus bolgár étel, amitől minden bolgárnak felcsillan a szeme, és kezdjük érteni, hogy miért.
Bolgár kjüfte és kebabcse
Saját készítésű grillkolbász és grillfasírt sertéshúsból vajas fokhagymás sült burgonyával, ljutenica-val, sopszka salátával.
A kebabcse grillkolbász volt a kedvencünk. Eltért a szerb grillkolbásztól, finomabb, fűszeresebb volt.
Tatár kjüfte
Hacksteak sertéshús, sertés szalonna és sajt keverékéből. Sült burgonyával, salátával és Haydari Meze sajtkrémmel.
Ha megnézzük az étlapot, látjuk, hogy bátor, bevállalós konyhát visznek.
A magyarok "szent" ételének, a töltött káposztának is bemutatják bolgár verzióját, a halból készített töltött káposztát. Ez egy megosztó étel, valaki ezt vagy szereti, vagy nem.
Desszert
A hely, ahová olyan prekoncepcióval érkezik az ember, hogy valószínűleg desszertben nem erősek. Aztán eléd kerül egy ilyen Blondie névre hallgató finomság: jégkrém desszert mascarponeból és fehér csokoládéból. Szép zárás.
A kiszolgálás közvetlen volt, de mégsem tolakodó.
Ha hasonlítani kellene az éttermet valamihez, akkor azt mondom, hogy ha szerb étel témában a Pola Pola a csúcs, akkor a Hajósinas megüti a szintjüket, a maga bolgár vonalán.
Szentendre jön fel, már van 2-3 hely itt, amiért érdemes felkerekedni, tessék egyet kirándulni ide. Budapestről fél órán belül itt lehet lenni, összeköthető egy visegrádi kirándulással, nyáron meg egy Lupa-tavi strandolással. Gratulálunk a Hajósinasnak, szerény neve ellenére itt bizony a kapitány főz!
Galambos Dániel
Hajósinas étterem
2000 Szentendre, Dézsma utca 2/B
Foglalni érdemes, főleg hogy ha a teraszon szeretnél helyet: +36209100899
Parkolni lehet előtte, vagy a környező utcákban.
Nyitvatartás:
hétfő-péntek 12h-16h, 18h-22h,
szombat 12h-22h,
vasárnap 12h-22h.
http://hajosinas.hu
https://www.facebook.com/hajosinas/