Budapestről indultunk útnak az Anyukám Mondta kedvéért. Annyi jót és szépet hallottunk az étteremről, hogy gondoltuk, ki kell próbálni. Rajongásig szeretjük az olasz konyhát, egy ilyen vidéki kuriózum éppen ezért is kihagyhatatlan eleme gasztrotúránknak.
Jó tanács az ide utazóknak: lehetőleg ne tévedjenek el. Nekünk sikerült, köszönhetően annak, hogy a GPS a Petőfi utat meglehetősen szabadon értelmezi a településen; ajánlott inkább az Anyukám Mondta honlapján feltüntetett koordinátákat használni.
Némi kavargás után nagy megkönnyebbüléssel nyugtáztuk, hogy ideértünk. Okosan tettük, hogy foglaltunk előre (és ezt melegen ajánlom minden ide látogatónak), hétfői napon, ebédidőben is telve az étterem. Hangulatában egy autentikus olasz vendéglőt idéz.
Jóleső izgalommal tekintettünk végig az étlapon, melyen jobbnál-jobb fogások sorakoztak, éppen ezért az ajánlást inkább egy szakavatott felszolgálóra szerettük volna bízni, ám ő sajnos nem volt sem túl kedves, sem túl kommunikatív. Ezen nem ártana még dolgozni.
A rozmaringos tejföllel készült savanyú káposztás báránylevesük hibátlan. Mennyei. A hozzá felszolgált kenyér viszont borzalmasan sokat ront az összképen. Csak arra tudok gondolni, hogy túlkelt a tészta, a kenyér minden darabjából émelyítő élesztő íz áradt.
A következő versenyzőnk a Paollo Petrilli bio paradicsomos, bivalytejes mozarellás, Masia el Altet olívaolajos focaccia. A kiváló minőségű alapanyagoktól lesz ez a fogás oly fenséges.
Mivel pizzáik széles e világon híresek, nem hagyhattuk ki. Az alábbiakat kóstoltuk:
Pizza Crudo & Grana: San Marzano paradicsom, mozzarella, pármai sonka, parmezán
Pizza Siciliana: San Marzano paradicsom, mozzarella, grillezett cukkíni és padlizsán, Philadelphia sajt, tonhal, parmezán
Kétségkívül kiváló és friss alapanyagokkal dolgoznak. A kemencéjükben finom pizza sül. Ennek ellenére kissé csalódottan távoztunk - és nem csak a kiszolgálás miatt. Más éttermekben is ettünk már ennyire jó pizzát, sőt (ezért lehet megköveznek majd...) jobbat. A jó olasz pizza ismérve, hogy nem sajnálják róla a paradicsomszószt. Itt csak ímmel-ámmal sikerült megkenni vele a tésztát, ami egyébként rendben van, de nem kiemelkedő. Jót tesz neki, ha itt-ott megpirul a kemencében, a miénk közül az egyik viszont szabályosan megégett.
Talán túl sokat vártunk az Anyukám Mondtától, köszönhetően a hype-nak, ami körbelengi. Nem rossz, de hasonlóan jó éttermeket - akik szintén kiváló alapanyagokkal dolgoznak - lehet még az országban találni.